Samen ondernemen, kan dat nog?​

Er waren eens twee vennoten. Na zo’n tien jaar samen ondernemen, schuurt het al een tijdje. Eén van de twee is bekend met spanningsklachten. De ander merkt fysiek ook dat de jaren gaan tellen. Ondernemen mag voor beiden lichter. Maar voor één van de twee misschien ook wel zonder de ander. Alles ligt open. Als wat ze doen maar betekenis heeft, daar gaat het ze eigenlijk om zonder het direct door te hebben. Er mag namelijk meer tijd komen voor gezin, familie, hobby en doen waar ze écht blij van worden.

In wezen heb je een soort huwelijk met je compagnon

Deze situatieschets is er voor mij één van de wekelijkse praktijk. Ik werk graag en veel met compagnons die in een VOF of BV de krachten (willen) bundelen. In dit voorbeeld durfde beide ondernemers de reis met mij aan. Zij stelden zich open. Aan mij, maar ook aan elkaar. Dat klinkt misschien logisch, maar dit is in de praktijk de allergrootste hindernis. Want ik doe een beroep op de wijsheid van het onbewuste door een onconventionele aanpak via Het Talentenspel van Willem Glaudemans. Een aanpak die prachtig aan het licht brengt wie iemand écht is, wat zijn talenten zijn (ja, je hebt er meer dan je denkt!) en wat iemand drijft. Samen ondernemen is in wezen een soort huwelijk. Je moét elkaar echt kennen om een goed fundament onder een waardevolle samenwerking te hebben. En in deze fase van samenwerking voelden de ondernemers zelf al lang dat het stadium van ‘de één is goed in x en de ander in y’ te mager was. Het is dan nodig opnieuw op te zoeken wat verbindt. Maar de basis is dus eerst dat ieder individueel inzicht heeft in zijn talenten en missie. Pas dan zetten we de stap naar samen. Een open en daarmee spannend onderzoek waarin opnieuw alles in veiligheid kan ontstaan. Want is er eigenlijk nog wel een samen? Willen we de individuele talenten eigenlijk nog wel inzetten voor ‘ons bedrijf’? En ontstaat er een gezamenlijke misse? Dat kan in een traject echt wel even onzeker voelen. Zeker als de één de schuring wat meer ervaart dan de ander. It takes two to tango. Toch?!

Over verbinding en ondernemen vanuit waarde

In dit voorbeeld mocht ik getuige zijn van de magie van hernieuwde verbinding. Met een prachtig verandertraject ten gevolg. Het bedrijf kreeg een nieuwe missie en visie waar beide ondernemers volmondig ‘JA’ tegen konden zeggen. We bepaalden op basis hiervan de koers voor de komende jaren. En brachten de medewerkers in verbinding met de ‘bedoeling’ en waarden van het bedrijf, zodat zij met trots en vanuit de eigen kracht hun steentje kunnen bijdragen. Via doelen en een implementatie in de dagelijkse bedrijfsvoering kreeg de gezamenlijke missie uiteindelijk handen en voeten. Na een periode van enkele maanden evalueerde ik met de ondernemers hoe zij nu in het ondernemerschap stonden. Beiden ervaarden meer balans (ze zijn 4 dagen gaan werken). Zij voelden een hechtere verbinding met elkaar. Maar bovenal ervaarden zij een diepe voldoening. Dat het bedrijf voor hen werkelijk betekenis heeft, werkelijk bijdraagt aan een mooiere wereld. Dát eerst zo spannende besef – want wie ben jij om iets in de ‘wereld’ te willen brengen – was als vanzelf gegroeid. Beide compagnons kijken met trots en vertrouwen in de toekomst naar hún bedrijf.

Meer betekenis geven aan jouw leven en bedrijf?

Voorbeelden als dit illustreren mijn manier om bij te dragen aan een mooiere wereld. Ondernemen waardevol maken. Mensen verbinden met hun talenten en missie. Dus je begrijpt dat ik met een heel voldaan gevoel terugkijk op dit traject. Wil jij jouw leven of bedrijf meer betekenis geven? Wees dan welkom voor een vrijblijvende kennismaking.